CATEHISMUL BISERICII ORTODOXE PDF

Catehism · Contact. parohia Invierea Domnului Casa Romana biserica ortodoxa romana Hayward nebotezati, indiferent de varsta sau de sex, care doresc sa se curateasca de pacatul stramosesc si sa devina membrii ai Bisericii lui Hristos. INTRODUCERE ÎN CREDINŢA ŞI VIAŢA BISERICII ORTODOXE has ratings and 14 Catehismul ne spune că nu ne-am născut pentru nimic altceva. Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi a slujit Sfânta Liturghie la biserica „ Sfânta.

Author: Zulurg Mazulmaran
Country: Slovenia
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 5 March 2006
Pages: 400
PDF File Size: 19.97 Mb
ePub File Size: 5.44 Mb
ISBN: 565-5-95918-563-5
Downloads: 95992
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zoloktilar

Parohia Ortodoxa Romana Invierea Domnului din nordul Biseericii, slujeste comunitatea romaneasca din imrejurimile orasului Hayward, San Francisco si este situata la adresa: Acest Buletin poate fi copiat online sau primit prin lista de distributie a parohiei noastre. Toate anunturile ce apar la rubrica Mica Publicitate apar gratuit si in Ziarul Miorita, cu care parohia noastra are o relatie strasa de colaborare. Daca doriti sa va fiti informati saptamanal despre activitatile duhovnicesti si sociale din parohia si comunitatea romaneasca, va rugam sa trimiteti emailul dumneavoastra.

INTRODUCERE ÎN CREDINŢA ŞI VIAŢA BISERICII ORTODOXE

Va invitam sa explorati site-ul nostru si sa ne faceti recomandarile dumneavoastra referitor la ceea ce ati dorii sa gasiti cititi si vizionati. Savarsitorul Tainei este episcopul sau preotul. Primitorii sunt doi crestini ortodocsi de sex diferit, care nu se afla intr-un grad de rudenie apropiat.

Cei care urmeaza sa se casatoreasaca trebuie sa dovedeasca preotului ca au botez valid si ca au indeplinit conditiile pe care le prevede statul pentru incheierea casatoriei civile. Biserica Ortodoxa ne invata ca moartea este despartirea sufletului de trup. Sfanta Scriptura Biblia arata ca atunci cand “omul merge la locasul sau de veci”, trupul trebuie catehissmul se intoarca la pamant cuma a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu Care l-a dat” Eccleziastul 12, Bogat sau sarac, rege sau cateuismul, intelept ori analfabet, toti parasim aceasta viata intr-o zi si ne prezentam inaintea lui Dumnezeu Care ne xatehismul judeca, randuindu-ne rasplata cuvenita.

Dar, legatura celor morti cu cei vii nu inceteaza, ci ea se mentine prin rugaciune neincetata pe care Biserica o face pentru sufletele raposatilor, pastrand comuniunea de iubire si nadajduind in invierea tuturor la sfarsitul veacurilor. Cand un crestin a murit, rudele acestuia de multe ori trec prin momente de deruta, intrucat apar pareri si traditii diferite in legatura cu datinile ce inconjoara ceremonia inmormantarii. Sfestania este denumirea populara pentru slujba Aghiasmei mici sau Sfintirea cea mica a apei.

Preotul poate savarsi aceasta slujba fie in biserica, fie in casele credinciosilor. Termenul “aghiasma” vine de cuvantul grecesc “aghiasmos”, care isi are originea in cuvantul bisericil sfant. Astfel, atunci biserifii spunem “voi face bisericoi aghiasma”, intelegem slujba, iar cand spunem “voi bea un pic de aghiasma”, ne referim la apa sfintita. E de dorit ca toti cei care locuiesc in casa in cateismul se va savarsi sfestania, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca.

  GUTT TRANSLATION AND RELEVANCE PDF

Pentru slujba sfestaniei, crestinul trebuie sa aseze o masuta orientata spre rasarit, pe care va pune: Duminica dupa Nasterea Domnului. Valeriu Gafencu – Sfantul Inchisorilor.

Care este scopul vietii crestine? Cand va fi a doua venire a Domnului? Sfintirea caselor credinciosilor se face prin stropirea cu aghiasma mare in ajunul Bobotezei si prin slujba sfestaniei ce se savarseste la mutarea in casa noua si care se repeta in fiecare an sau chiar mai des, atunci cand lucrarea raului se face simtita in vreun fel in casa.

Omul este solidar cu tot ceea ce il inconjoara. Pacatele, faradelegile omului intineaza spatiul in care acesta le savarseste.

Dimpotriva, curatenia vietii lui sfinteste mediul care-l inconjoara.

Nu este intamplator faptul ca in popor s-a pastrat zicala: Apa sfintita de preot poarta in ea puterea curatitoare si sfintitoare a harului dumnezeiesc.

Cand face sfintirea apei, preotul se roaga ca: El a poruncit si s-au zidit Psalm5. La fiecare inceput de an, pe 1 ianuarie, crestinatatea sarbatoreste praznicul Sfantului Vasile cel Mare, trecut la cele vesnice in urma cu saisprezece secole. Aflata sub patronajul binecuvantata a acestui veritabil stalp al ortodoxiei, prima luna a calendarului este rastimpul benefic cand in biserici si manastiri sunt citite Moliftele Sfantului Vasile cel Mare – acele temute blesteme indreptate impotriva satanei, pentru alungarea demonilor si dezlegarea celor posedati.

O perioada de gratie, in care crestinilor li se da marea sansa divina de a se innoi o data cu anul care incepe. Pentru ca S-a nascut si a trait catehisuml anumit mediu, El a respectat toate randuielile si obiceiurile de atunci.

Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi | Doxologia

Taierea imprejur trebuie sa fie interpretata neaparat in cadrul teologiei chenozei pe care Hristos si-a asumat-o pentru mantuirea neamului omenesc. De vreme ce Sfintii Parinti au stabilit ca Nasterea Domnului sa fie sarbatorita pe 25 decembrie, firesc a fost ca Taierea imprejur, care a avut loc dupa opt zile, sa fie praznuita pe 1 ianuarie, adica la exact opt zile de la Nastere.

Troparele din ziua acestei sarbatori redau insemnatatea teologica a taierii imprejur. Unul dintre acestea, care este destul de cunoscut, spune: Asa cum, din mila si din dragoste de oameni, Hristos a primit infasarea in scutece, la fel a primit si taierea imprejur dupa trup.

Aceasta bunavoie sau chenoza desavarsita a lui Hristos este considerata de Biserica un mare praznic imparatesc. Ea avea loc in cazul fiecarui copil de parte barbateasca, pentru ca fusese stabilita inca de la inceputuri, printr-o porunca data de Dumnezeu lui Avraam. Fragmentul corespunzator din Vechiul Testament este urmatorul: Sa va taiati imprejur si acesta va fi semnul legamantului dintre Mine si voi.

  EL CAMINO OCTUPLE PDF

Inchinarea la Sfintele Moaste ale Sfantul Ioan. Botezul este Taina prin care omul primeste iertare de pacatul stramosesc si de pacatele personale. Cel care este botezat este cufundat in apa de trei ori in numele Sfintei Treimi cele trei cufundari, simbolizeaza cele trei zile petrecute de Hristos in mormant.

Sfintirea Caselor la Boboteaza

Prin aceasta cufundare are loc moartea omului celui vechi si renasterea la o noua viata. Botezul este conditia absolut necesara pentru primirea celorlalte Taine. Primitorii botezului sunt toti cei nebotezati, indiferent de varsta sau de sex, care doresc sa se curateasca de pacatul stramosesc si sa devina membrii ai Bisericii lui Hristos. Ce trebuie sa indeplineasca primitorii botezului In cazul in care se boteaza un adult, i se cere acestuia: Cununia este Taina in care, unui barbat si unei femei ce se unesc liber in casatorie, li se da prin preot harul Sfantului Duh.

Cei doi devin prin aceasta Taina un prtodoxe trup. Casatoria ca legatura pe viata intre un barbat si o femeie, se intemeiaza pe faptul ca numai impreuna alcatuiesc umanitatea completa. In vechime, Casatoria se savarsea dupa Liturghia de duminica. La acest eveniment, participa intreaga comunitate. Astazi, cununiile sunt savarsite sambata.

Practica din prezent este necanonica, pentru ca petrecerile tin pana duminica dimineata, lucru care nu mai face posibila participarea credinciosilor la Liturghia de duminica. Indicat bisercii ca ele sa fie savarsite duminica.

Candela aprinsă: Catehismul Bisericii Ortodoxe

Dar, legatura celor morti cahehismul cei vii nu inceteaza, ci ea se mentine prin rugaciune neincetata pe care Biserica o face pentru sufletele raposatilor, pastrand comuniunea de iubire si nadajduind in invierea tuturor la sfarsitul veacurilor Cand un crestin a murit, rudele acestuia de multe ori trec prin momente de catehisul, intrucat apar pareri si traditii diferite in legatura cu datinile ce inconjoara ceremonia inmormantarii.

Utrenie a Taierii Imprejur 9: Liturghie a Taierii Imprejur Vecernie a Botezului Domnului. Utrenie a Botezului Domnului Luni 07 Ianuarie – Sf. Icoane a Maicii Domnului Ioan Maximovitch – Duminica 23 dec. Ioan Maximovitch – Duminica 19 Februarie 4: Maslu – Sambata 22 decembrie la Sfintirea Caselor la Boboteaza.

Despre anul nou si despre calendar – arhimandritul Cleopa Ilie. Sfantul Vasile cel Mare si Sfintele Moliftve. Rugandu-va pentru mantuirea membrilor si bunastarea ei.

Devenind membru al parohiei. Devenind membru in Consiliul Parohial. Sustinand finaciar parohia prin donatii Donand bani pentru fondul General sau pentru diferitele proiecte. Organizand Fundraisinguri Organizand Ora de Cafea.

Cumparand produse de la magazinul bisericesc. Cumparand online prin portalul parohie i.